fbpx

Am o coroana/punte dentara noua!

03 Sep 2020

Am o coroana/punte dentara noua!

Este normal ca masticatia si vorbirea sa va fie modificate in primele zile, mai ales in cazul lucrarilor mari. Este de asemenea posibil ca secretia salivara sa creasca dupa tratament. Aceasta va reveni la normal .

Masticatia

·  In cazul in care in sedinta de tratament s-a facut anestezie, evitati masticatia complet pana cand senzatia de “amorteala” dispare complet.

·  Evitati masticatia cel putin trei ore, pentru a permite priza completa a cimentului.

·  Daca este posibil, in primele 24 de ore folositi preferential pentru masticatie partea opusa. Evitati masticatia alimentelor dure.

Ocluzia – modul in care se ating dintii

·  Este important sa va reamintiti ca va mai trece o perioada de timp pana va veti obisnui cu noua dumneavoastra ocluzie (muscatura). Atunci cand ocluzia(muscatura) a fost modificata, e nevoie de cateva zile pentru acomodarea la noua pozitie obtinuta dupa tratament.

·  Daca practicati intensiv sportul, este necesara purtarea unei gutiere ocluzale de protectie.

·  Orice aliment sau substanta care poate fractura sau afecta dintele natural poate avea acelasi efect asupra noilor dumneavoastra restaurari. Evitati pe cat posibil acadelele, floricelele, alunele, semintele, gheata, rosul unghiilor sau al creioanelor etc.

·  Daca va surprindeti sau stiti ca scrasniti din dinti, stati cu dintii inclestati, va “roadeti” unghiile, capatul creioanelor etc., contactati-ne pentru tratament, deoarece exista un risc foarte mare de fractura a noilor restaurari.

·  Dureaza un timp pentru a invata sa mancati cu noile proteze. Niciodata nu va fi la fel de bine ca atunci cand aveati dinti naturali!

Igienizarea

·  Periajul dintilor si utilizarea atei interdentare se fac normal, inclusiv la nivelul noilor lucrari.

·  Se recomanda folosirea irigatorului bucal

·  Fumatul coloreaza inestetic dintii si restaurarile in maro-galbui. Vinul rosu, cola, berea, cafeaua, ceaiul pot colora de asemenea dintii si noile restaurari. Spalati si clatiti bine dintii dupa consumarea alimentelor colorante.

·  in functie de situatia dumneavoastra specifica, medicul sau igienistul dentar va pot recomanda perii sau ate interdentare speciale, precum si alte mijloace de igienizare.

Medicatia

Este normal ca dintii sau unele zone ale cavitatii bucale sa fie sensibile cateva zile. Totusi, nu luati nici un medicament fara recomandarea medicului.

Contactati-ne

·  Sunati-ne daca ocluzia (muscatura, felul in care vi se ating dintii intre ei) vi se pare modificata / neuniforma pentru un interval mai mare de o saptamana.

·  Sunati-ne in cazul in care persista mai mult de cateva zile sensibilitatea/disconfortul la nivelul dintilor pe care s-a aplicat lucrarea.