Ce este coroana dentara?
Coroanele dentare sunt lucrari protetice conjuncte care acopera sau invelesc partea vizibila a unui dinte. Pentru confectionarea coroanelor dentare medicul va prepara intr-un anumit fel dintele care trebuie sa fie sanatos sau corect tratat si sa nu fie mobil, iar partea coronara (adica partea vizbila) a dintelui sa fie suficient de rezistenta pentru a sustine lucrarea
Rolul coroanei dentare
Coroanele dentare trebuie sa inlocuiasca cat mai adecvat dintele pe care il invelesc. Pentru aceasta, coroana trebuie sa preia functiile dintelui:
- Estetica – sa se integreze ca forma, marime si culoare cu dintii vecini.
- Functia masticatorie – coroana trebuie astfel modelata incat masticatia sa se realizeze confortabil. Deoarece coroanele sunt lucrari dentare mici, toate fortele masticatorii se vor transmite de-a lungul radacinii dintelui pe care sunt fixate, asigurand astfel un confort optim.
- Functia fonetica – trebuie refacuta mai ales daca se realizeaza coroane pe incisivii superiori. Datorita volumului mic, reobisnuirea cu vorbitul se face mai repede dupa cimentarea coroanelor dentare decat in cazul lucrarilor mai intinse (punti dentare, proteze mobilizabile).
- Rezistenta – sa pastreze sau sa creasca rezistenta dintelui pe care il acopera.
Avantajele coroanei dentare?
Refacerea dintelui din punct de vedere estetic si functional
Este cel mai important avantaj al coroanelor dentare. Dupa cimentarea definitiva a coroanelor, dintele va putea participa la procesul masticator la fel ca inainte de distructie. Rezultatul estetic va depinde de materialul din care se va confectiona coroana.
Este nevoie de putine sedinte pentru a fi confectionate
Sunt lucrarile protetice care au nevoie de cel mai putin timp pentru a fi realizate. In functie de tipul de coroana ales, durata executiei poate varia intre 2 si 4 sedinte.
Obisnuirea cu coroanele dentare se realizeaza extrem de rapid
Deoarece sunt lucrari dentare mici, obisnuirea cu coroanele dentare se face de obicei in cateva zile.
Dezavantajele coroanelor dentare
Necesita slefuirea dintelui
Daca se confectioneaza pe dinti naturali, este nevoie de slefuirea acestora in vederea adaptarii coroanelor. Aceasta operatiune duce la pierderea unei mari cantitati de tesut dentar sanatos si, uneori, chiar la devitalizarea dintilor.
Uneori, nu este nevoie sa slefuim din dintele propriu zis. In cazul pivotilor dentari sau al implanturilor dentare coroanele se confectioneaza peste aceste dispozitive.
Costul mai ridicat
Coroanele dentare (in special cele ceramice) au un cost mult mai ridicat comparativ cu o obturatie (sau cum se numeste popular, „plomba”). Acest aspect face ca multi pacienti sa opteze, in mod eronat, pentru o obturatie chiar daca medicul stomatolog indica efectuarea unei coroane dentare.
Diferenta de pret dintre coroane si obturatii se datoreaza mai multor factori:
- coroana dentara este o lucrare mult mai laborioasa comparativ cu obturatia („plomba”)
- etapele clinice sunt mai numeroase
- materialele folosite sunt diferite
- obturatia implica in cele mai multe cazuri amprentare, modelare tridimensionala computerizata a viitorului dinte, frezare la CAD-CAM, aplicare de ceramica, tratare termica in cuptoare speciale
- confectionarea acesteia necesita participarea mai multor persoane: medic stomatolog, tehnician dentar si, uneori, alti medici specialisti
Tipuri de coroane dentare
De-a lungul timpului, tehnicile si materialele din care au fost confectionate coroanele de substitutie (coroanele dentare) s-au imbunatatit constant. O ierarhizare aproximativa ar fi:
- metal
- gaudent
- aclrilat
- metalo-acrilic
- metalo-compozit
- metalo-ceramic
- zirconiu monolit
- zirconiu stratificat
- ceramica pe zirconiu
Printre dezavantajele majore, enumeram:
- inestetica si conductibilitatea termica a coroanelor metalice;
- legatura stransa intre prezenta lucrarilor de gaudent si riscul de a dezvolta boala Alzheimer;
- instabilitatea cromatica si riscul crescut de fractura a acrilatului si compozitului.
- Multumita rezistentei sporite, esteticii superioare, stabilitatii cromatice si biocompatibilitatii uimitoare, astazi se folosesc preponderent ultimele 4 variante.
Zirconiul, mai exact oxidul de zirconiu este una dintre cele mai fizionomice optiuni pentru o coroana dentara. In stomatologie, acesta este un material relativ recent introdus (in anul 1990), tocmai datorita proprietatilor sale exceptionale.
Pentru a obtine o coroana dentara, se scaneaza dintele preparat, se modeleaza pe computer viitoarea coroana si cu ajutorul unui aparat de frezat pe 3 axe, modelul virtual este sculptat automat dintr-un bloc de zirconiu. Rezulta o coroana dentara cu rezistenta superioara dar usor inestetica intrucat are o culoare uniforma (zirconiu monobloc), in timp ce dintele natural prezinta o sumedenie de variatii coloristice si de transparenta pe suprafata sa. Pentru a obtine un degrade aproximativ, se poate opta pentru blocurile de zirconiu multistratificate, unde culoarea difera de la suprafata spre profunzime, iar rezultatul va avea estetica mult imbunatatita (zirconiu stratificat).
Aspectul cel mai natural se obtine totusi, prin tehnica stratificarii ceramice pe zirconiu. In acest sens, modelul computerizat va fi subdimensionat, urmand ca partea lipsa, adica suprafata exterioara sa fie adaugata manual de tehnicianul dentar. Este de mentionat ca in aceasta etapa, ceramistul “picteaza” dintele, putand oferi un aspect identic omologului natural.
Ingrijirea coroanei dentare
Pentru ca lucrarile dentare sa aiba o durata cat mai lunga de viata, este foarte important felul in care sunt ingrijite. Ingrijirea presupune doar igiena riguroasa si atentie sporita la alimentele dure. Igiena este primul si cel mai important aspect al intretinerii lucrarilor dentare. Cele mai sofisticate si scumpe lucrari vor avea o durata foarte scurta de viata in lipsa igienei bucale corecte si minutioase.
Dupa fiecare masa, la nivelul marginii gingivale a dintilor, se acumuleaza placa dentara. In lipsa unei indepartari eficiente a acesteia printr-un periaj corect, se pot produce o serie de reactii :
- La inceput, gingia de la nivelul coroanelor dentare se inflameaza, isi schimba culoarea si incepe sa sangereze.
- Apoi, sufera un fenomen de retractie gingivala care produce o imagine extrem de inestetica la nivelul coroanelor dentare.
- In faze mai avansate, microbii din placa dentara pot patrunde sub coroane, dizolvand adezivul si producand reactii ireversibile dintilor de sub lucrare inclusiv distrugerea efectiva a structurii dintelui. Exista multe situatii in care apar fracturi spontane ale dintilor de sub lucrarile protetice fara nici un fel de semne preliminare.
Cât costă o coroană dentară?
De regula, coroanele dentare au preturi cuprinse intre 500 si 1200 lei in functie de material si cerintele estetice.