hit counter

Clinică stomatologică de specialitate

Program

Lun-Vin: 8:30-18:00

Pe ce se bazează Endodonția?

Ce este endodontia?

Endodonția este o specialitate a medicinei dentare ce se ocupă cu prevenirea, diagnosticul, tratamentul și vindecarea afecțiunilor datorate țesutului moale aflat în interiorul dintelui (pulpa dentară sau nervul dintelui) precum și a ligamentelor de susținere situate în vârful rădăcinii.

Obiectivele tratamentului endodontic?

Trebuie mentionat ca tratamentul endodontic poate fi realizat din doua motive: curativ- atunci cand exista o inflamatie acuta sau cronica a pulpei dentare sau tesuturilor din proximitate, de obicei consecutiv unui proces carios extins preventiv- pentru a impiedica aparitia afectiunilor pulpare consecutive prepararii substructurii dentare (slefuirea/pilirea dintelui) care urmeaza sa primeasca o lucrare sau coroana dentara

Tratamentul endodontic este format din:

1. Tratamentul mecanic propriu-zis

Reprezinta indepartarea tesutului inflamat/infectat odata cu indepartarea in totalitate a dentinei alterate si infectate de pe peretii canalului radicular.

Instrumentarea/prepararea canalelor se poate face in 3 moduri:

  • manuala (clasica)
  • rotativa (ace actionate prin intermediul unor aparate cu diferite turatii)
  • mixta (combinatia celor 2)

Indiferent de tehnica de instrumentare, controlul vizual este esential pentru un tratament corect si pentru identificarea tuturor canalelor radiculare. In acest sens, microscopul dentar este indispensabil.

2. Dezinfectarea canalelor radiculare

Se realizeaza cu diferite substante, fiecare substanta avand rolul ei in dezinfectia canalului radicular.

In cadrul unui tratament endodontic e important sa obtinem o dezinfectie cat mai buna atat a canalului principal cat si a canaleleor accesorii (ramificatii ale canalului principal) care nu pot fi supuse instrumentarii.

3.Obturatia de canal

Este o componenta critica a tratamentului canalului radicular.

Aceasta procedura trebuie sa asigure atat etanseizarea foarte buna pentru canalele radiculare cat si  eliminarea tuturor cailor de comunicare a canalului cu restul cavitatii orale. 

Obturatia trebuie sa „umple” intreg sistemul radicular pana la nivelul varfului radacinii, etans cu cat mai putin ciment sigilant si cat mai multa gutaperca.

Postări recente

Date contact

Str. Patriei, nr. 59, Buzău

Formular de Programare

Solicită o consultație completând formularul și veți fi contactat ulterior.