fbpx

Detartraj

Voucherul Detartraj

Ce înseamnă detartraj dentar?

Detartrajul dentar este un tratament profilactic, nedureros, o curățare mai profundă ce constă în îndepărtarea depozitului de tartru (substanță calcaroasă de culoare gălbuie sau negricioasă, care se depune pe coroana dinților), prin intermediul aparatului cu ultrasunete. De asemenea, placa bacteriană care provoacă afecțiuni dentare este, de asemenea, eliminată, cu ajutorul detartrajului.

Detartrajul este o procedura practicata in stomatologie, de natura neinvaziva, care are rolul de a inlatura placa bacteriana, precum si tartrul sau piatra care se gaseste pe dantura, rolul sau final fiind acela de a rezulta o suprafata dentara neteda si curata.

Periajul de dupa mesele principale curata dintii si elimina resturile. Dar, microorganismele pot ramane in spaţiile inaccesibile, unde formeaza deja cunoscuta placa bacteriana care in timp se mineralizeaza, provocand aparitia tartrului si a petelor vizibile de culoare mai inchisa decat dintele.

Exista doua tipuri de tartru: supra si subgingival.

 • Tartrul supragingival are o culoare alb-galbui cu consistenta redusa la inceput dar poate ajunge la un maroniu negru daca se impregneaza cu coloranti alimentari sau nicotina la fumatori; mineralizarea acestuia se face datorita prezentei salivei.
 • Tartrul subgingival este de culoare inchisa si de duritate mai mare.In general, gingiile pacientilor cu depuneri de tartru sunt inflamate si sangereaza frecvent la periaj. Daca tartrul nu este indepartat periodic, afecteaza si tesutul de sustinere a dintelui, nu doar gingia, toate acestea ducând la mobilizări ale dintilor afectati si, in final, la pierderea lor.

Tartrul nu se poate indeparta prin metodele de igiena obisnuite. In timp, depozitul se mareste, apasa pe gingie, aceasta se retrage, lasand dezgolita, de cele mai multe ori, radacina dintelui.

Avantajele efectuarii unui detartraj

 • imbunatatirea aspectului estetic (dinti mai curati, un zambet mai alb si mai stralucitor);
 • curatarea perfecta a dintilor;
 • dinti mai sanatosi, de o culoare uniforma si netezi, stralucitori;
 • disparitia petelor de pe dinti;
 • prevenirea aparitiei cariilor;
 • descoperirea unor carii si tratarea lor;
 • inlaturarea mirosului neplacut al gurii, respiratie mai proaspata;
 • instalarea senzatiei de dinti foarte curati;
 • reducerea riscului aparitiei unor boli generale, a gingivitei si a parodontozei;
 • durata scurta a procedurii si lipsa durerii;
 • prevenirea tratamentelor mult mai complexe si de durata mult mai extinsa, care necesita poate si anestezie;
 • indicat in special celor care au lucrari dentare, igiena in aceste cazuri fiind extrem de importanta;
 • procedura de profilaxie dentara, eficienta, non-invaziva;
 • imbina mai multe proceduri si tehnologii moderne, foarte eficiente.

Ca dezavantaj, ar putea fi mentionat faptul ca dupa efectuarea detartrajului poti resimti o usoara durere la contactul cu lichide/alimente mai reci sau mai calde. Aceasta senzatie dispare de la sine in cateva zile si se poate ameliora imediat cu ajutorul unei fluorizari si a periajului profesional.

Detartrajul are efecte benefice asupra sanatatii danturii cat si asupra starii noastre generale de sanatate. Tartrul nu trebuie lasat sa actioneze, in caz contrar, consecintele putand fi foarte grave. Astfel, acumularea de tartru determina initial inflamarea gingiilor, afectiune numita gingivita.

Daca tartrul persistă perioade mai îndelungate pe dinti si, in special in regiunile subgingivale, nu doar gingiile au de suferit, ci chiar si osul. Acesta, in încercarea de a se proteja de infectia cauzata de bacterii, se retrage, iar implantarea dintilor scade. Scaderea stabilitatii dintilor in os duce, eventual, la pierderea acestora, fenomen ce poarta numele de boala parodontala. Chiar si odata declansata, daca este descoperita la timp, boala parodontala poate fi stopata, iar cauza inlaturata prin detartraje regulate.

Luand in considerare discutia despre detartraj avantaje-dezavantaje, in general, se recomanda efectuarea unui detartraj odata la 6 luni, iar la pacientii cu implanturi dentare o data la 4 luni.

Va asteptam cu drag in clinica noastra, pentru ca un medic specialist, in urma consultului minutios, sa stabileasca frecventa detartrajelor, necesara mentinerii sanatatii dumneavoastra orale.

Despre detartrajul ultrasonic

Reprezintă una dintre cele mai simple proceduri stomatologice, este minim invaziv și este recomandat tuturor pacienților. Vârful dispozitivului de detartrat produce vibrații ultrasonice ce determină îndepărtarea totală a tartrului de pe suprafețe.

Avantajele detartrajului cu ultrasunete:

 • este un mijloc de detartraj eficient și modern
 • nu afectează structurile dentare (smalțul)
 • îndepărtează petele de pe suprafețele dentare
 • este ușor de suportat și nedureros, pacientul nu necesită anestezie locală

timpul de efectuare al procedurii este scurt

Detartrajul cu ultrasunete este urmat de un periaj profesional realizat cu ajutorul unor periuțe și paste speciale.

Periajul profesional

Are ca scop lustruirea suprafețelor dentare ce au fost curățate în prealabil de tartru sau în cazul în care nu a fost precedat de un detartraj, periajul profesional îndepărtează placa microbiană prezentă pe suprafețele dentare.
În plus, în funcție de tipul de pastă de lustruit folosit de către medicul stomatolog, periajul dentar poate elimina și depozitele pigmentate (pete) de pe dinți.

Pastele de lustruit conțin particule fine de carbonat de calciu, carbonat de magneziu, săruri de fluor, fluorură de staniu cu efect desensibilizant dentinar.

În cazul unei hipersensibilități dentinare apărute în urma detartrajului se recomandă aplicarea unei paste de profilaxie desensibilizante sau efectuarea unor fluorizări profesionale.

Tehnica AIR-FLOW

Detartrajul cu ultrasunete și periajul profesional sunt completate în cadrul unei ședințe de igienizare completă de folosirea aparatului de AIR-FLOW (aer abraziv sub presiune). Astfel particule fine de bicarbonat de sodiu sunt antrenare de aerul comprimat sub forma unui flux de particule prin care se curăță uniform suprafața dentară realizându-se astfel o curățare mecanică.

Sistemul AIR-FLOW folosește aerul sub presiune, apă și particule fine de bicarbonat de sodiu sau trihidroxid de aluminiu.

Avantajele aparatului de AIRFLOW sunt:

 • îndepărtează rapid colorațiile produse de fumat, cafea, ceai, vin roșu
 • necesită timp redus și este ergonomic
 • este mai puțin abrazivă comparativ cu periajul profesional cu pastă pe bază de bicarbonat de calciu
 • curăță placa bacteriană și colorațiile din jurul aparatelor ortodontice
 • se folosește și înainte de aplicarea bracket-urilorDeoarece aparatul de AIRFLOW realizează o microabraziune a smalțului, veți sesiza imediat efectul de albire a dinților , aceștia recăpătându-și strălucirea și culoarea naturală. Clinica Stomis Orthodontics utilizeaza un aparat air flow inovator care este extrem de util pentru pacientii nostrii.

Reguli si restrictii dupa un detartraj

Reguli ce trebuie respectate imediat după detartraj:
Aceste sfaturi trebuie să ți le dea chiar medicul stomatolog, imediat după ce a fost încheiată procedura. Ele trebuie respectate timp de 2-3 zile, pentru că suprafața dintelui este încă sensibilă după detartrajul profesional.

 • În primele 2-3 zile e nevoie să speli dinții după fiecare masă. E recomandat să optezi pentru o perie cu structură moale și o pastă de dinți cu fluor. Peste șapte zile, poți utiliza o perie cu o duritate medie
 • Dacă ești fumător, sfatul nostru este ca timp de cel puțin două zile să te abții de la acest obicei, deoarece, altfel, smalțul dintelui, proaspăt curățat, se va întuneca rapid de la fumul țigării
 • După detartraj este interzis consumul produselor ce duc la creșterea sensibilității dinților: dulci, acre, calzi și reci. Acestea trebuie evitate timp de 2 zile după procedură
 • E nevoie să excluzi în prima perioadă consumul de: cafea, ceai, suc, apă carbogazoasă, ciocolată, ketchup, roșii și alte produse ce conțin o cantitate mare de pigmenți roșii.
 • În cazul apariției unor dureri sau a sensibilității ridicate, dinții vor fi curățați cu

  Cum păstrezi rezultatul detartrajului până la următoarea vizită profilactică la stomatolog?

  1. Totul începe de la periaj. Curățarea zilnică elimină placa bacteriană, astfel, previne noile depuneri de tartru. Periajul trebuie efectuat de minim două ori pe zi – dimineața și seara. Iar pe lângă curățarea danturii, nu trebuie să uiți să cureți limba, gingiile și obrajii. Pentru o mai mare eficiență, e binevenit să optezi pentru o perie ce are capătul mic și rotund, cu o structură moale, ce ar permite pătrunderea în toate zonele cavității bucale. O alternativă și mai eficientă ar fi folosirea periuței de dinți electrice. Aceasta asigură o probabilitate mai mică de formare a gingivitei.

  2. Utilizează ața dentară
  Multe persoane se mulțumesc doar cu periatul dinților, dar astfel nu reușim să curățim bine fiecare spațiu. Cea mai mare parte a depunerilor, cca. 80%, se formează în gropile, canalele și șanțurile de pe suprafața dinților și dintre aceștia. Utilizarea aței dentare permite înlăturarea resturilor de mâncare din aceste locuri.

  3. Evită obiceiurile nocive
  Menținerea unei igiene orale presupune ceva mai mult decât procedurile de curățare. Evită alimentele, băuturile și obișnuințele care pot afecta sănătatea dinților. Printre acestea se numără:
  Băuturile carbogazoase: excesul de zahăr, pe care îl conțin acestea, provoacă distrugerea rapidă a dinților. Plus, ingrediente precum acidul citric și cel fosforic slăbesc stratul de smalț. Astfel, dintele este mai predispus la Cantitatea mare de zahăr: micșorarea consumului alimentelor cu mult zahăr asigură sănătatea și igiena dentară. Zahărul provoacă creșterea acidității și accelerează formarea plăcii bacteriene, ceea ce provoacă apariția tartrului. Acesta, la rândul său, duce la apariția cariei. Nu trebuie să excluzi complet zahărul din alimentație, e suficient să micșorezi cantitatea. La fel, există o multitudine de alternative la zahăr, sănătoase pentru organism
  Renunță la fumat: indiferent de cât sunt de curați dinții după curățarea depunerilor, fumatul anulează rapid rezultatul

  4. Utilizează apa dentară
  Utilizarea apei dentare bogate în fluor poate preveni problemele dentare. Dar nu este recomandat să o utilizezi imediat după curățarea dinților, deoarece aceasta va clăti tot fluorul rămas de la pasta de dinți. După utilizarea apei dentare nu trebuie să consumi nimic timp de 30 minute.

5. Vizitează regulat medicul stomatolog
Durerile de dinți sunt cele care apar în cel mai imprevizibil mod, fie în urma unor infecții dentare, sângerări, abcese, carii, gingivitei sau chiar cancerului oral. Vizitele regulate la doctorul stomatolog garantează că orice problemă ce apare va fi tratată încă în etapa incipientă. Iar dacă vorbim despre formarea tartrului, la clinica stomatologică – Stomis Orthodontics, aceasta este prevenit datorită periajului profesional, ce se efectuează la vizita profilactică.

Ai grijă de sănătatea danturii tale, pentru un confort fizic și psihologic. Consultă ofertele, oferite de clinica stomatologică Stomis Orthodontics, pentru a curăța depunerile de tartru și pentru a evita apariția unor probleme mai grave. Medicii stomatologi vor veni cu cele mai potrivite sfaturi pentru tine la capitolul menținerea sănătății și esteticii dentare!