fbpx

Proteze dentare

Ce este proteza dentara?

Proteza dentara este un dispozitiv medical unic, personalizat, realizat in scopul restaurarii integritatii arcadelor dentare. Orice proteza este alcatuita din saua protezei si garnitura de dinti.
Saua protezei este confectionata de obicei din rasina acrilica dar uneori are si o componenta metalica. Garnitura de dinti montata pe saua protezei poate fi din acrilat, compozit sau ceramica.

Tipuri de proteze dentare

Protezele dentare sunt de mai multe tipuri iar alegerea modelului potrivit este foarte importanta. Specialistii clinicii Stomis Orthodontics te ajuta sa alegi proteza potrivita pentru tine!

Protezele dentare fixe

Protezele dentare fixe sunt destinate înlocuirii unuia sau a mai multor dinți lipsă. Aceste proteze se fixează pe dinți naturali prelucrați prin cimentare sau pe implanturi dentare, ele fiind prevăzute cu niște orificii care corespund fiecărui capăt al implantului dentar. Prin aceste orificii medicul va introduce șuruburile cu ajutorul cărora va fi fixată proteza.

Avantajele unei proteze fixe sunt acelea că îmbunătățește foarte mult procesul de mestecare a alimentelor, nu există riscul să se desprindă când mesteci un aliment sau când tușești și are aspect exact ca al dinților naturali. În plus, nu ai nevoie de adeziv care să prindă proteza, previne și pierderea de masă osoasă și pot fi o investiție care durează pentru toată viața dacă este corect întreținută sănătatea orală.

Protezele dentare mobile

Pentru înlocuirea dinților lipsă sunt folosite și proteze mobile. Există proteze mobile totale, care se folosesc în situațiile în care pacientul nu mai are niciun dinte natural, și proteze mobile parțiale, folosite în cazul pacienților care mai au și dinți sănătoși, nu numai spații goale. Spre deosebire de protezele dentare fixe protezele dentare mobile se pot scoate. De altfel, cei mai mulți medici stomatologi recomandă scoaterea protezei pe timpul nopții.

Atunci când pacienții nu o poartă, proteza trebuie să fie ținută într-o soluție specială de curățare. Protezele dentare trebuie să fie curățate cu o soluție specială de curățare.

Pentru a preveni pătrunderea resturilor alimentare sub proteză trebuie ca aceasta să fie fixată cu adeziv special pentru proteze.Medicii recomandă însă ca proteza fixă să nu fie îndepărtată în prima zi în care a fost montată, pentru că astfel pacientul se va acomoda mai ușor și mai repede cu dispozitivul.

Un alt aspect de care să ții cont dacă trebuie să porți o proteză dentară mobilă este acela că va trebui să faci exerciții de vorbire încă din prima zi în care porți proteza, pentru că este posibil să ai dificultăți în a pronunța cuvintele. Protezele mobile pot fi montate și pe implanturi.

Proteza totala este o proteza dentara realizata din acrilat care se stabilizeaza prin succiune (adica prin crearea unui vacuum intre proteza dentara si cerul gurii). Este realizata in contact intim cu gingia pacientului si urmareste foarte bine forma arcadelor dentare.Asadar, proteza dentara totala este atunci cand arcada nu gazduieste niciun dinte. Ea poate fi de doua tipuri, conventionala, caz in care proteza va fi primita de pacient dupa aproximativ 8 – 12 saptamani, astfel incat gingia sa aiba timp sa se vindece in urma prealabilelor extractii.

Exista si proteza imediata care asa cum numele o spune, pacientul o primeste in scurt timp. Dezavantajul in cazul ei este ca necesita mai multe ajustari in timpul procesului de vindecare pentru o potrivire corecta.

Proteza scheletata se fixeaza de dintii restanti prin sisteme speciale cum ar fi capsa, culisa, balamaua, magnetii, telescoapele. Este o proteza mobilizabila care trebuie indepartata si igienizata in fiecare zi.Proteza dentara pe implanturi (cand lipsesc toti dintii) – Primul pas il reprezinta instalarea implanturilor dentare (suruburi din titan) pentru a inlocui radacinile dintilor pierduti (pot fi de exemplu 5 implanturi pe o arcada). Al doilea pas este aplicarea bonturilor protetice si ultima etapa inserarea protezei dentare, legata de implanturile existente. Cerul gurii nu este acoperit. Procesul de tratament in acest caz are o durata mai mare, dat fiind faptul ca radacinile artificiale (implanturile), trebuie sa fuzioneze cu osul maxilarului.

Protezele dentare flexibile

Un alt tip de proteză dentară este cea flexibilă, realizată dintr-un material termoplastic, cu un grad ridicat de elasticitate. Oferă un foarte bun confort pacienților, împiedică depunerea tartrului și este de lungă durată.
Trebuie totuși precizat că protezele flexibile nu pot fi create decât pentru înlocuirea unui număr mic de dinți, pacienții care sunt total edentați – nu mai au nici un dinte pe arcadă – nu pot purta decât proteze rigide din considerente care țin de legile fizicii mecanice.

Pentru o bună întreținere a acestor proteze persoanele care le poartă trebuie să respecte întocmai recomandările medicului stomatolog.

Ghidul utilizării protezei totale mobile

  1. Purtați proteza. O proteză dentară rămâne în mod ideal neschimbată, însă cavitatea bucală se schimbă. Dacă nu purtați proteza o vreme, din diverse motive, veți avea surpriza să constatați că nu se mai potrivește. Pe măsură ce îmbătrânim, gura are tendința să se micșoreze, iar linia gingiei să se retragă. Foarte mulți pacienți fac greșeala să întrerupă purtarea protezei la cel mai mic inconvenient. Dacă vă jenează proteza, mergeți la dentist. Soluția nu este să o puneți în sertar timp de două săptămâni, așteptând ca mica problemă să dispară de la sine. După o astfel de întrerupere, proteza va fi și mai deranjantă și, în plus, va trebui din nou să treceți prin chinul readaptării la proteză, pe care l-ați trăit la început.
  2. Mergeți la dentist. Foarte mulți pacienți purtători de proteză totală consideră că dacă nu mai au dinți naturali, nu mai au nevoie de vizita la dentist. Chiar dacă nu mai aveți dinții naturali, vizitele la dentist nu trebuie să devină istorie. Trebuie să vă mențineți gura sănătoasă și proteza în stare perfectă. Chiar și la o vârstă mai înaintată se poate întâmpla să constatați că arcadele nu se mai aliniază corect. De asemenea, este important să preveniți și tratați iritațiile pe care le poate cauza proteza. Întrebați-vă doctorul cât de des trebuie să reveniți la control.
  3. Schimbați proteza. Proteza are rolul de a îmbunătăți calitatea vieții, nu de a vă chinui. Dacă proteza vă jenează, nu se mai potrivește, joacă, alunecă sau cade, sau pur și simplu nu se simte „cum trebuie”, nu vă resemnați și cereți sfatul medicului stomatolog. Acesta o poate ajusta, repara sau înlocui.
  4. Îngrijiți proteza. Când nu purtați proteza, aceasta trebuie ținută într-un lichid special sau în apă. Nu puneți proteza în apă fierbinte și nu o lăsați să se usuce! Aceasta trebuie curățată zilnic cu periuța. Nu folosiți detergenți duri când vă curățați proteza!
  5. Nu reparați proteza acasă. Aceasta este o greșeală foarte frecventă printre purtătorii de proteză totală. Nu lipiți proteza cu adezivi de la supermarket și nu piliți din proprie inițiativă proteza. Adezivii pot fi toxici, iar dumneavoastră nu aveți expertiza și îndemânarea necesare pentru a repara proteza acasă. Pentru a evita accidentele, adresați-vă medicului stomatolog pentru eventualele restaurări și reparații.

Cum trebuie ingrijita proteza totală?

De fiecare dată după ce iei masa, trebuie să te speli pe dinți cu o periuță de dinți cu peri moi, care să nu dăuneze protezei. Astfel, nu doar că se elimină resturile de mâncare, ci și placa bacteriană, care poate să ducă la formarea tartrului. Resturile alimentare se pot îndepărta și dacă scoți proteza și o ții sub un jet de apă.

Protezele dentare trebuie dezinfectate în fiecare zi, cu ajutorul unei soluții speciale. Astfel, este prevenită apariția unor inflamații și a gingivitei din cauze bacteriene. După ce ai scos proteza, trebuie să te clătești cu apă de gură sau doar cu apă, pentru o mai bună protecție a cavității bucale.

Pe timpul nopții, proteza dentară este îndepărtată. Aceasta se ține într-un recipient cu apă. Explicația: dacă nu este ținută într-un mediu umed, proteza își poate pierde forma și se poate deteriora, astfel încât să fii nevoit să o înlocuiești. Înainte să o reintroduci în cavitatea bucală, trebuie să o treci pe sub un jet de apă.

Dacă porți proteză dentară trebuie să știi că foarte utilă este și utilizarea unei ape de gura cu proprietăți antibacteriene.

Nu uita, de asemenea, să mergi la control la medicul dentist, cel puțin o dată pe an. În cazul în care proteza se deteriorează, nu încerca să o repari singur. Trebuie să îți faci imediat o programare la medicul stomatolog, singurul în măsură să se ocupe de acest lucru.

Evită băuturile foarte reci și pe cele foarte fierbinți, căci pot dăuna protezei dentare. De asemenea, este de evitat pasta de dinți pentru albirea dinților.

Cum se întrețin protezele dentare fixe?

Perierea regulată a dinților, chiar și atunci când vorbim despre proteze dentare fixe, este esențială pentru evitarea problemelor de sănătate la nivelul cavității bucale și nu numai. Periajul efectuat de două ori pe zi, cu mișcări de sus în jos, respectiv cu mișcări înainte-înapoi la nivelul molarilor, plus folosirea apei de gură contribuie eficient la igienizarea protezei și a întregii guri.

Igienizarea cu dușul bucal
Dușul bucal este un dispozitiv eficient pentru igienizarea protezei dentare fixe. Acesta acționează printr-un jet de apă cu substanțe antiseptice, fiind destinat curățării coletului dentar, a spațiului dintre proteză și gingie și al celui inter-dentar.

Igienizarea cu periuță interdentară
Periuța interdentară este un instrument lung și subțire care trebuie introdus sub proteză cu scopul de a elimina resturile alimentare. Periuța interdentară se folosește adesea în combinație cu alte metode de igienizare a protezelor.

Igienizarea cu Superfloss
Superfloss este un tip de ață dentară conceput special pentru a ajuta la igienizarea lucrărilor protetice fixe. Este compus dintr-un filament dur, ață dentară spongioasă și ață dentară obișnuită. Superfloss-ul poate fi inserat sub proteză pentru a curăța până în cele mai mici amănunte spațiul dintre aceasta și gingie.

Dintii lipsa sau cariati pot fi vizibili si va vor acorda o nota mai putin placuta celorlalte persoane. Proteza dentara poate avea un efect imens si pozitiv in primul rand asupra sanatatii psihologice.

Care sunt avantajele protezei dentare?

Evident, fiecare caz este diferit, iar medicul dentist este cel in masura de a prezenta optiunile (cu avantajele si dezavantajele) unei proteze dentare. Beneficiile unei proteze dentare sunt numeroase, afirmatie sustinuta de foarte multe persoane purtatoare de proteze.

In cazul unei proteze dentare, specialistii in protetica au constat urmatoarele:

1. Un nou inceput
Pentru persoanele care au avut probleme dentare, proteza reprezinta un inceput “proaspat”. Proteza ofera un ce si in cele din urma fizice.

2. Vizite mai putine la medicul stomatolog
Dupa ce ati trecut de perioada de ajustare este posibil ca sa simtiti nevoia de a vedea medicul, insa, protezele dentare sunt usor de intretinut si de “manuit”. Dincolo de curatare (curatarea unei proteze ia cam acelasi timp cat periati dintii) este usor si de intretinut. Trebuie doar sa va amintiti sa o scoateti pentru a permite ca gingia sa se odihneasca, dar si poate fi usor de incorporat inainte de culcare.

3. Libertatea de a consuma orice
Odata cu varsta, gingia isi micsoreaza dimensiunea ceea ce duce la sensibilizarea dintilor. Acest lucru poate afecta serios ceea ce consumati. Unele persoane nu vor manca in oras, in timp ce altele nu vor simti dintii sensibili si nicio durere.

In principiu, senibilitatea dintilor este atunci cand smaltul dintelui este prea subtire, iar gingiile sunt miscorate pana cand tesuturile nervoase de la centrul dintelului pot fi afectate de presiunea exercitata la nivelul lor.
Acest lucru poate fi rezolvat de o proteza dentara, deoarece atunci cand dintii sunt extrasi, legatura ligamentului cu sistemul nervos este rupt.

4. Caracteristice pentru pacient
Protezele dentare sunt realizate pentru a se potrivi exact cu masuratorile din gura. Medicul sau tehnicianul dentist va examina mulajul dintilor si gingiilor, precum si radiografiile dentare. In plus, va masura maxilarul. Nu exista proteze de acelasi fel, ceea ce inseamna ca proteza se va potrivi si va fi confortabila. Medicul va prezenta tratamentul si aspectele specifice legate de proteza dentara.

5. Un stil de viata sanatos
Proteza dentara ajuta la mestecarea alimentelor in mod corespunzator, astfel veti obtine toate subtantele nutritive necesare organismului. Cu dintii macinati (abrazati), consumul legumelor si fructelor crute il faceati cu dificultate. Protezele dentare va ofera din nou controlul pentru dieta si va imbunatatesc starea fizica generala.

6. Muschii fetei nu mai sunt lasati
Fara dinti, obrajii nu mai au acelasi suport pentru a combate forta de gravitate. Gingiile fara dinti pot duce la scufundarea obrajilor in interior sau in jos si apoi aparitia ridurilor faciale. Ceea ce va confera un aspect de varsta mai inaintata. Avand o proteza dentara stabila, va ajuta ca obrajii sa se spriijine, iar tenul si aspectul facial sa arate mai bine.

7. Aspect placut
Proteza dentara ofera un zambet radiant care poate lumina fata… la fel ca vedetele de la Hollywood.
Un zambet cu gura inchisa reprezinta o jena, dar cu proteza dentara zambetul este larg si placut.

8. Usor de reglat
Stomatologia a avansat intotdeauna, iar protezele dentare nu au fost niciodata mai confortabile si mai usor de utilizat si in plus sa arate la fel ca dintii naturali ca acum.

Cat costa o proteza dentara?

Pretul protezele dentare poate fi consultat in lista de preturi. De asemenea este foarte bine sa sunati pentru o programare pentru ca unul dintre medicii clinicii sa va faca un consult in functie de nevoile dumneavoastra.